Țara care e pe cale să își schimbe numele. Care este motivul

de: Anca Lupescu
11 08. 2022

După o campanie intensă, Te Pati Māori, partidul politic care reprezintă populația indigenă polineziană din Noua Zeelandă, a anunțat că a strâns 70.000 de semnături pentru o petiție de schimbare a numelui țării în „Aotearoa”. Acest sprijin este suficient pentru a obliga parlamentul națiunii să ia în considerare în mod oficial propunerea, care a fost introdusă pentru prima dată anul trecut.

De ce se cere schimbarea numelui țării

De asemenea, partidul a cerut parlamentului să restabilească numele originale Māori ale tuturor orașelor și localităților din întreaga țară până în 2026.

Într-un interviu recent cu NPR, Debbie Ngarewa-Packer, co-lider al Te Pati Māori, a declarat că un rebranding ar restabili un sentiment de identitate națională și mândrie pentru generațiile viitoare.

„Va avea un impact pozitiv masiv asupra capacității noastre de a ne revendica nu doar limba noastră, ci și de a ridica trauma colonizării”, a spus ea.

„Este vorba atât despre conservarea culturii noastre, cât și despre importanța bunăstării noastre.”

Cum și-a primit numele Noua Zeelandă

Noua Zeelandă a devenit o colonie britanică la mijlocul anilor 1800, deși Abel Tasman, un explorator olandez de mărfuri, este creditat ca fiind primul occidental care a pus piciorul pe insula din Pacificul de Sud. El a numit-o „Staten Landt” (țara statelor generale olandeze) în 1642.

Mai târziu, cartografii olandezi au redenumit-o „Nova Zeelandia”, după numele Zeeland, cea mai vestică provincie din Țările de Jos.

În ultimii ani au existat încercări de reintroducere a limbii Māori în tot ținutul. În 2018, de exemplu, administrația de gestionare a deșeurilor din țară a debutat cu pubele de reciclare multilingve în anumite orașe.

În 2020, Consiliul Geografic al Noii Zeelande (Ngā Pou Taunaha o Aotearoa), care este autoritatea națională de denumire a locurilor, a aprobat aproape 400 de nume Māori în întreaga țară. De asemenea, aceștia au decis să corecteze toponimele Māori scrise greșit și au adăugat semne diacritice pentru a ajuta oamenii să pronunțe corect numele.

Încercările Noii Zeelande de a se debarasa de trecutul său colonial

Nu este prima dată când neozeelandezii încearcă să se debaraseze de vestigiile trecutului lor colonial. În 2015, guvernul a lansat un concurs public de design care căuta alternative la steagul național purtând Union Jack – un standard impus de britanici coloniilor și teritoriilor lor.

După ce au cheltuit 17 milioane de dolari pentru referendum, neozeelandezii au ales să păstreze status quo-ul.